Edellisessä blogipostauksessani kerroin, miten yksittäinen ledikomponentti liitetään verkkovirtaan. Esimerkissä kytkinCOB-ledin ledivirtalähteeseen. Prosessi on pitkälti samanlainen yhdistettäessä ledimoduuleja sähköverkkoon. Joitakin eroja kuitenkin on.
SMD-ledimoduulin liittäminen verkkovirtaan
Aivan kuten COB-komponentti, myös moduuli tarvitsee sopivan virtalähteen, jotta liittäminen verkkovirtaan onnistuu (katso oppaamme virtalähteen valintaan). Moduulin positiivinen napa kytketään virtalähteen positiiviseen napaan ja negatiivinen negatiiviseen, jotta saadaan muodostettua suljettu virtapiiri.
Toisin kuin yksittäistä ledikomponenttia kytkettäessä, voit joutua yhdistämään useita moduuleita samaan virtalähteeseen. Tässä tapauksessa käytetään sarjaankytkentää. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset tällöinkin ledin ja virtalähteen muodostaman suljetun virtapiirin. Ensiöpuoli muodostetaan kuten COB:n kanssa. Toisiopuolella taas ensimmäisen ledimoduulin (vasemmanpuoleisin moduuli kuvassa 1) positiivinen napa liitetään virtalähteen positiiviseen napaan ja negatiivinen napa seuraavan moduulin positiiviseen napaan. Näin jatketaan, kunnes viimeisen moduulin (oikeanpuoleisin kuvassa 1) negatiivinen napa kytketään virtalähteen negatiiviseen napaan. Kaikki nämä kytkennät on nähtävissä kuvassa 1.
Miten muita liitäntöjä tehdään? Sarjaan kytkentä siis tarkoittaa sitä, että edellisen moduulin negatiivinen napa kytketään seuraavan positiiviseen napaan. Virtalähteen ulostulojännite taas kertoo, kuinka monta moduulia kyseiseen virtalähteeseen voi kytkeä. Kuvan 1 tapauksessa yksi ledivirtalähde ajaa kolmea ledimoduulia. Jos moduulin jännite on esimerkiksi 12V, tulisi virtalähteen ulostulojännitteen siis olla vähintään 36V. Käytännössä täytyy kuitenkin ottaa myös toleranssit huomioon eli sekä ledin toleranssi että virtalähteen maksimijännite. Ne huomioiden 40V virtalähde voisi olla sopiva tässä tapauksessa.
Tällä tavoin myös useita COB-ledejä voi kytkeä sarjaan. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi silloin, kun tarvitaan erityisen paljon valoa.
Miten kytkentä tehdään käytännössä?
Ledimoduulien fyysisen liitännän muodostamiseen on neljä vaihtoehtoa:
- Pikaliitin (kuva 2.)
- Juottaminen
- Wire-to-board -liitin
- Board-to-board -liitin
Pikaliittimet ovat melko yleisiä. Ne juotetaan piirilevyyn aaltojuotosprosessissa kokoamisen jälkeen. Johdot yksinkertaisesti työnnetään liittimiin, aivan kuten COB-ledien juotosvapaissa pitimissä.
Juottaminen on vaihtoehto silloin, jos piirilevyssä on erilliset juotoskontaktit juottamista varten. Juottaminen on usein edullisempi vaihtoehto.
Numerot 3 ja 4 ovat erikoistapauksia, jolloin kaksi modulia liitetään yhteen. En käy niitä tässä läpi, vaan käsittelen tällaista tilannetta jossain myöhemmässä tekstissä.
Voit jättää kommentin, mikäli aihe herättää kysymyksiä! Kommentointilinkki löytyy tekstin otsikon yläpuolelta.
Jos olet kiinnostunut lukemaan enemmän myös Arrant-Lightin uudistuneista aLED-moduuleista, klikkaa tästä.