Ledit ovat ekologisia, sillä niillä on hyvin pitkä käyttöikä ja pieni virran kulutus verrattuna perinteisiin valonlähteisiin. Ne eivät myöskään sisällä myrkyllisiä kemikaaleja kuten esimerkiksi energiansäästölamput, jotka sisältävät elohopeaa. COB-ledi on lähes täysin kierrätettävä. Tässä blogikirjoituksessa esittelen neljä tapaa, miten voit tehdä ledivalaisimen komponenteissa ekologisempia valintoja.
Ledivalonlähde ilman virtalähdettä
Oletko koskaan katsonut virtalähteen sisälle? Ylläolevassa kuvassa näkyy pienen virtalähteen sisältö. Muovikuoren alta paljastuu paljon eri materiaaleista tehtyjä pieniä komponentteja. Tämän takia virtalähteet ovat vaikeasti kierrätettäviä. Mitä vähemmän osia tuotteessa on, sitä helpompi se on jatko jalostaa kierrätykseen. Esimerkiksi alumiiniset jäähdytyselementit ovat helposti kierrätettäviä, sillä ne sisältävät lähinnä alumiinia.
Valaisimen osista virtalähteet ovat optiikan ohella valaisimen herkimpiä osia. Vaikka valaisimen ledillä olisi todella pitkä elinikä, virtalähteellä sitä ei välttämättä ole. Virtalähde on usein ensimmäinen osa, joka valaisimesta hajoaa.
Kaikki tavalliset ledit tarvitsevat toimiakseen virtalähteen. Poikkeuksen tekee suoraan verkkovirtaan kytkettävä AC COB. Koska AC COB ei tarvitse erillistä virtalähdettä, voidaan suunnitella paljon pienempi valaisin vähemmillä osilla. Samalla säästetään myös logistiikassa ja pakkausmateriaaleissa. Voit lukea tarkemmin Citizenin AC COB:sta tästä blogikirjoituksesta.
Sama valoteho pienemmällä valaisimella
Valaisimen koolla on väliä, kun halutaan tavoitella ekologisempaa valaisinta. Minimoimalla tarvittavat materiaalit saadaan valaisimesta pienempi. Näin säästetään materiaaleissa, pakkaamisessa ja logistiikassa. Tällöin valaisin on ekologisempi kuin aikaisemmilla ledigeneraatioilla suunniteltu valaisin.
Citizenin HC COB:ssä on korkeampi hyötysuhde ja pienempi terminen resistanssi kuin aikaisemmissa ledigeneraatioissa. Tämän takia ei tarvita enää niin suurta jäähdytyselementtiä. Voidaan siis käyttää pienempää jäähdytyselementtiä, jolloin valaisin pienenee ja saadaan edelleen saman verran luumeneita. Lue Citizenin HC-sarjasta lisää täältä.
Oikealla optiikalla vähemmän valosaastetta
Ledeistä puhuttaessa, kaikkien ledin hyvien puolien rinnalle usein nousee puhe valosaasteesta. Voidaan sanoa, että kaikki ulkovalo, jolla ei ole tarkoitusta on ylimenevää valoa ja silloin myös valosaastetta. Tärkeää on siis aina kohdentaa valo sinne missä sitä tarvitaan.
Kun aikaisempi valonlähde (esimerkiksi HPS-lamppu) korvataan ledillä käyttäen samaa sähkötehoa, saadaan paljon enemmän valoa. Tämä ei ole lainkaan ekologinen ratkaisu. Näin saadaan paljon tarpeetonta valoa aiheuttaen valosaastetta, eikä edes säästetä energiassa.
Kun esimerkiksi katuvaloissa säilytetään aikaisemman HPS-valaisimen valoteho, säästetään ledillä huomattavasti energiaa. Kun vanhoja valonlähteitä päivitetään ledeihin, on muistettava kiinnittää huomio nimenomaan luumeneihin, ei tehoihin.
Ledin valo tulee hyvin pieneltä tasaiselta alueelta, jolloin sitä on paljon helpompi ohjata optiikalla kuin esimerkiksi HPS-lamppua, josta valo lähtee kaikkiin suuntiin. Katuvaloissa eniten valosaastetta aiheuttaa valaisimesta ylöspäin ja tieltä poispäin suuntautuva valo. Siksi on tärkeää valita valaisimeen optiikka, jolla voidaan minimoida valosaasteen määrä. Esimerkiksi Ledil valmistaa optiikkaa katuvalaisimille, jossa valosaasteen määrä on minimoitu.
Sensoreilla automaattinen valaisimen ohjaus
Sensoreita on eri käyttötarkoituksiin. Yhteistä kaikille sensoreille on se, että niillä ohjataan valon määrää automaattisesti. Tutuimpia meille ovat on/off-sensorit, jotka liikkeen tunnistuksella kytkevät valaisimen päälle ja pois. Näiden avulla on helppo säädellä valaistus syttymään automaattisesti vain tarvittavaksi ajaksi. Näin säästetään sähkössä, kun valot eivät pala jatkuvasti ja eivätkä voi jäädä vahingossa päälle. On/off-sensorit ovat jo hyvin yleisessä käytössä esimerkiksi julkisissa tiloissa.
Toinen tapa säästää energiaa sensoreilla on asentaa päivänvalosensorit. Ne reagoivat ulkoa tulevan valon määrään ja säätelevät näin tarvittavan valon. Päivällä voidaan hyödyntää auringonvaloa ja sisävalaistuksen ei tarvitse olla niin kirkas. Kun ulkona on hämärää, tarvitaan sisällä enemmän valoa. Voit lukea erilaisista sensoreista lisää täältä.
Tässä muutamia esimerkkejä, jotka voit ottaa huomioon valaisinta suunnitellessa. Vaikka olemme päässeet energiasyöpöistä loisteputkista ja hehkulampuista ledien aikakaudelle, on vielä paljon mitä voimme tehdä ekologisuuden eteen. Valaisimen ekologisen suunnittelun lisäksi on kiinnitettävä huomiota logistiikkaan ja pakkauksiin. Pakkauksessa on tärkeää minimoida materiaalin ja etenkin muovin määrä. Onneksi nykypäivänä on tarjolla paljon erilaisia kierrätettäviä pakkausmateriaaleja, joita tulisi suosia. Pienillä valinnoilla on merkitystä.
Alta voit ladata esitteen, josta löydät lisätietoa tässä blogikirjoituksessa mainituista AC COB:sta. Jos sinulla on jotain kysyttävää,voit aina lähettää sähköpostia minulle osoitteeseen taru.matikainen@light.fi
[btnsx id=”1272″]