Kokemukseni mukaan, sopivan virtalähteen valinta valaisimeen tuottaa monille. Kerron tässä tekstissä, mitä sinun pitää ottaa huomioon valinnassa. Seuraamalla antamiani ohjeita sinun pitäisi pystyä valitsemaan sopiva virtalähde. Jos tarvitset lisäapua, niin voit ottaa minuun yhteyttä. Tämä on kuitenkin vain pintaraapaisu ja joissain tilanteissa on tarvetta porautua paljon pintaa syvemmälle.
LED-virtalähteet voidaan jakaa kahteen kategoriaan: Vakiovirta- ja vakiojännitelähteisiin. Tässä tekstissä keskityn ainoastaan vakiovirtalähteiden valintaan.
Vakiovirtalähdettä käytetään silloin, kun tarvitset tasaista virtaa LEDin sytyttämiseksi. Vakiovirtalähteellä on helppoa kontrolloida valonlähteen kirkkautta, koska virta pysyy tasaisena. Voit tarkastaa LEDisi datalehdestä tarvitseeko LED vakiovirtaa vai -jännitettä. Jos datalehdessä lukee esim. 350mA, tarvitsee LED vakiovirtaa jos taas datalehdessä lukee esim. 12V tai 24V tarvitsee LED vakiojännitettä.
Virtalähteen valinta
Näiden vaiheiden avulla löydät sopivan virtalähteen LEDillesi.
- Mitä virtaa LEDisi tarvitsee
Kuten jo mainitsinkin, voit tarkastaa LEDin virran (forward current) datalehdestä. Jos LEDisi tarvitsee esim. 350mA virtaa, pitäisi sinun ensisijaisesti etsiä virtalähdettä, jonka ulostulovirta on 350mA.
Mikäli käytät useampaa LEDiä rinnan niin laske LEDien virrat yhteen. Mikäli käytät LEDejä sarjassa, niin virran tarve ei muutu LED määrän lisääntyessä.
- Kuinka tehokkaan virtalähteen tarvitset
LEDin tehonkulutuksen voit tarkistaa myös datalehdestä. Mikäli sitä ei löydy, niin voit laskea sen datalehdessä olevista tiedoista. Tehonkulutus lasketaan kertomalla virta jännitteellä: (typical forward current)x(typical forward voltage). Molemmat näistä löytyvät LEDin datalehdestä. Yleensä myös teho löytyy suoraan datalehdestä.
Mikäli käytät useampia LED-komponentteja, sinun pitää löytää virtalähde, joka pystyy syöttämään kaikki komponentit.
Hyvänä nyrkkisääntönä on, että virtalähteet tehon olisi hyvä olla noin 10% korkeampi kuin LEDin tehon. LEDien jännite saattaa vaihdella hieman datalehdessä annatusta typical-arvosta, joten tällä huoldit, että virtalähde on riittävän tehokas.
- Minkälaisen jännitealueen tarvitset
Jälleen kerran, vilkaise datalehteä. Sieltä löytyy LEDisi jännite. Jos käytät useampia LEDejä sarjassa, laske jännitteet yhteen. Jos käytät LEDejä rinnan, niin jännitetarve pysyy. Sen jälkeen sinun pitäisi etsiä virtalähde, jonka jännitealueelle LEDisi(tai LEDiesi) jännite mahtuu.
Myös jännitealueessa kannattaa käyttää 10% toleranssia, jotta virtalähde varmasti sytyttää LEDit.
Esim. jos jännitteesi on 18.4, niin tarvitset virtalähteen, jonka minimijännite on vähintään 16.5 ja maksimi 20.2 (10% toleranssilla).
- Tarvitsetko himmennystä? Jos tarvitset, niin millaista?
Himmennyksen tarve riippuu valaisimestasi. Jos et tarvitse himmennystä, niin sinulle riittää on/off virtalähde riittää sinulle. Jos tarvitset, niin himmennysvaihtoehtoja löytyy useita. Selvitä minkälaista himmennystä käyttökohteesi vaatii ja etsi siihen sopiva virtalähde.
Himmennys on niin laaja asia, että kirjoitan siitä oman oppaan.
- Millaiseen tilaan virtalähteen pitää mahtua?
Mieti onko virtalähteen koolle jotain vaatimuksia. Yleensä valaisin asettaa rajat virtalähteen koolle ja muodolle. Löydät virtalähteen fyysiset mitat virtalähteen datalehdestä.
- Minkälaisessa ympäristössä virtalähdettä käytetään
Missä valaisintasi tullaan käyttämään? Jos sitä käytetään sisätiloissa, sinun ei todennäköisesti tarvitse miettiä IP-luokitusta. Mikäli valaisinta käytetään huoneessa jossa on paljon pölyä tai kosteutta, silloin tämä pitää tietenkin huomioida.
IP20-luokan virtalähteet sopivat sisäkäyttöön. Ulkokäytössä IP20-luokan virtalähteitä kannattaa käyttää vain, mikäli valaisin itsessään on vedenkestävä ja suojelee näinollen virtalähdettä.
Kun suunnittelet valaisinta ulkokäyttöön, niin on tärkeää varmistaa riittävän hyvä IP-luokitus.
Yleensä IP67-luokan virtalähteet ovat hieman painavampia. Virtalähteen elektroniikka on valettu muoviin ja johtojen läpiviennit, sekä ensiö- että toisiopuolella on sinetöity riittävän hyvin kestämään kosteutta.
- Hyväksynnät: täyttääkö virtalähde Euroopan vai Amerikan standardit
Onko virtalähteellä jotain hyväksyntöjä? Ovatko hyväksynnät Eurooppaan (ENEC) vai Amerikkaan (UL). Tämän tiedon löydät yleensä datalehdestä.
Siinä ohjeeni virtalähteen valintaa. Kuten mainitsin, tämä on vain pintaraapaisu ja joissain tilanteissa voit joutua tarkastelemaan tiettyä kohtaa paljon monipuolisemmin. Tällä oppaalla sinun pitäisi kuitenkin pystyä tekemään valinta suurimmassa osassa tapauksista.
Jos tarvitset apua, niin otathan minuun yhteyttä.